Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Nieuwsbrief Focussen Leuven/EFocusing Januari 2020

Focussend schrijven

Hier zit ik dan. Een onverwachtse vrije avond omdat mijn compagnon ziek gevallen is. Tijd voor mijn nieuwsbrief denk ik maar ik heb nog geen thema. Of wel?

Binnenkort geef ik een workshop focussend schrijven en ik besluit mezelf gewoon een basisoefening te laten doen. Het is eenvoudig qua opzet, gewoon gaan zitten en beginnen schrijven: wat houdt me nu bezig? Wie weet komt er wel iets waar ik iets mee kan. En dan komt er dit.

Ik merk dat ik eigenlijk al een tijd worstel met een veelheid aan engagementen. Elk op zich zijn ze boeiend en waardevol en verdienen ze mijn tijd en aandacht. Mijn drie paraplu’s met elk verschillende facetten waar ik me voor inzet zijn: Focusing, oncopsychologie en de Psychologenkring Leuven.

Er komt een eerste vraag in mij naar boven: zijn dit wel echt de dingen waar ik mee bezig wil zijn? Ik check in mijn lijf en voel een vuur in mij om Focusing zichtbaarder te maken, om te werken aan een meer gevarieerde en toegankelijke oncopsychologische hulpverlening en om mee stem te geven aan mijn metier van psycholoog- psychotherapeut.  Het doet goed om het vuur in mij te voelen. Ik neem even tijd om dat ten volle te ervaren.

Dan komt er een volgende vraag: wat scheelt er dan? Mijn lijf zucht: het is wel veel allemaal en iets heeft schrik dat ik inboet aan kwaliteit. Ik doe de dingen die ik doe graag voldoende goed en grondig. Ik merk een bezorgdheid of dat wel nog kan met zoveel op mijn bord.

En plots is daar een herinnering: ik zit in de auto met mijn twee dochters die ik opgepikt heb in de lagere school en ik ben enthousiast over mijn vele projectideeën bezig en hoe moeilijk het is om te kiezen en dat ik meer uren in een dag wil. Mijn jongste vraagt me hoe lang ik nog moet werken voor ik moet stoppen met werken. Ik ben verbaasd over die vraag en zeg “nog zo’n 25 jaar.” Waarop zij antwoordt: “Dan moet het niet allemaal nu, misschien kan je het spreiden.”

Ik moest toen lachen met zoveel wijsheid van op de achterbank en moet opnieuw lachen als ik er nu aan terug denk. Iets in mij vindt dat ook: doe die dingen na elkaar in plaats van tegelijk. Iets in mij vindt dat geen oplossing: het is nu dat er zoveel in beweging is, zeker op vlak van beleid rond mijn vak als psycholoog-psychotherapeut.

Ik voel wat meer richting ontstaan. Niet alles tegelijk én voldoende kwaliteit komen samen. Dat doet goed. Het geeft me ruimte om te kiezen: wat eerst, wat later? Het geeft me ook de houvast van kwaliteit boven kwantiteit. Er komt meer rust in mij. Ik ontspan.

Ik herlees mijn tekst en ben blij met het proces dat ik doorgegaan ben.

Dan komt de vraag: ja maar is dit een nieuwsbrief? De inhoud misschien niet - al zal het thema van veel op je bord hebben wel meer mensen bekend in de oren klinken - maar het toont iets van het proces waar je al focussend en schrijvend door kunt gaan.  Door weg en weer te gaan tussen het impliciete weten in mijn lichaam en de expliciteringen die ontstaan als ik er met mijn aandacht bij blijf komt er duidelijkheid en rust waar er eerst onrust en chaos was. Wil je graag meer weten over focussend schrijven? Op 27 januari geef ik een namiddagworkshop in Leuven. Meer info vind je hier.

PS Als er mensen zijn die graag mee willen timmeren aan de weg van een van mijn thema’s – Focusing, oncopsychologie, beleid rond psychologen-psychotherapeuten – geef me maar een seintje. Samen komen we verder.

Wil je meer weten over Focusing?
Dit is de kalender met activiteiten, workshops en opleidingen:

-          Open Focusingavond voor iedereen met minstens een Focusingniveau 1

21/01/20, 26/02/20, telkens van 20.00 u tot 22.00 u, je kan voor elke avond apart inschrijven

-          Workshop Focussend schrijven iedereen welkom

27/01/20, van 13.30 u tot 16.30 u, geen voorkennis van schrijven of Focusing vereist

-          Focusingtraining niveau 1 voor iedereen die wil leren focussen

REEKS 1: 03/02/20 en 10/02/20, telkens van 10.00 u tot 16.30 u door mijn collega Gerke Verthriest

REEKS 2: 27/04/20, 04/05/20, 11/05/20, 18/05/20, 25/05/20, telkens van 19.00 u tot 21.30 u door mijn collega Jeroen Breynaert

Voor wie nu een niveau 1 komt volgen en benieuwd is naar het vervolg kunnen we alvast vertellen dat in herfst 2020 niveau 2 volgt, in winter 2020 niveau 3 en in lente 2021 niveau 4.

-          Focusingtraining niveau 4 voor iedereen met minstens een Focusingniveau 3

9/03/20 en 23/03/20, telkens van 10.00 u tot 16.30 u

Wie na niveau 4 zin heeft om zelf professioneel met Focusing aan de slag te gaan kan bij mij de opleiding tot Focusingtrainer of tot Focusing Oriented Therapist volgen. Dit zijn individuele trajecten afgestemd op jouw eigen tempo.

-          Workshop Solofocusing voor iedereen met minstens een Focusingniveau 1

20/04/20, van 13.30 u tot 16.30 u

 

Daarnaast kan je bij mij terecht voor individuele psychotherapie en supervisie.

 

Heb je een vraag over Focusing?  Laat het me weten en ik help je zo goed mogelijk verder.

 

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen met mensen die ook interesse hebben in Focusing.

Wens je zelf mijn nieuwsbrief te ontvangen, mail me via mijn website EFocusing.

 

Warme groeten,

Tine

Tine Swyngedouw

Psychologe-psychotherapeute

Focusingcoördinator voor kinderen en volwassenen

Meugenslaan 13
3010 Kessel-Lo

0484/23.73.42

tine.swyngedouw@gmail.com

www.EFocusing.be

 

Download documenten :
Nieuwsbrief Focussen Leuven/EFocusing Januari 2020
Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?