Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Een getuigenis na de 2-daagse workshop “De kracht van relationeel werk en wholebody focussen” (juni 2019 – kasteel Gavergracht – Gent)

Wat een domein om te kunnen zijn. Het kasteel deed mijn lijf even wennen. Alsof de muren praten konden en hun herinneringen delen wilden, maar het wat te veel was om te kunnen horen. Een pracht van een tuin om in rond te dwalen, hertjes tegen te komen, reigers en ganzen te zien komen en gaan...

O ja, het schrijven ging over het focussen gaan ;)

Misschien niet toevallig dat eerst de omgeving in me opkomt. Bij het wholebody focussen wordt ook expliciet het contact met de omgeving meegenomen en wakker gemaakt bij het “in het hier en nu komen” (presence). Dat ervaar ik telkens opnieuw als zo een mooie kracht. Deze verbinding maakt dat in het thema waarmee je focust je aandacht ook gaat naar jezelf in de wereld, jezelf in relatie met anderen,...

We zaten in een gemengde groep, sommigen hadden al heel wat ervaring met wholebody focussen en anderen niet. Dit deed mij nog meer vertragen. Voor mij was dit welkom in deze maand juni. Greet en Lara hadden beiden hun eigen accenten en deelden het wholebody focusing kader.

Het vertragen van de eerste dag deed me erg deugd en anderzijds vond ik twee -overigens heel zinvolle- demo’s wat veel op één dag. Er was ruimte om dit aan te geven en de volgende dag was er plaats voor duo’s en een wholebody focusing proces in zijn geheel.

De magie van het focussen en hoe er telkens weer dat nieuwe leven is, als je durft toe te laten dat je “niet weet” en aanwezig bent, toonde zich ook hier. Deugddoend om de ervaringen nadien in de cirkel te kunnen delen.

Wat mij bij blijft, is het vriend worden van de tijd. Focussen nodigt mij daar in uit. Alsof er iets van de oneindigheid, “the implicit”, het meer, zich telkens toont bij focussen. En door die degelijke inbedding in het hier en nu blijft de andere pool van de eindigheid ook wakker en aanwezig. Het voelt als een heel existentieel gegeven om hier evenwicht en verbinding in te zoeken en vriend te mogen worden van de tijd. Dankjewel focusing maatje, dat die woorden bij jou opkwamen toen we in het “wij hier” focusten. Het draagt mijn proces weer wat verder.

Lara heeft het werken met het “wij hier” echt in de vingers en geeft dit met passie door.

Mijn lijf kwam helemaal thuis bij Greets begeleiding vanuit de eutonie. Of beter gezegd, haar wijsheid in combinatie met haar eutonie ervaring. Ook non-verbale stukjes kunnen zich dan tonen op een erg veilige manier, voelde ik.

Meer en meer ook op andere plaatsen ervaar ik hoe die combinatie van het lijfelijke met de neutrale ruimte iets heiligs heeft. “Sacred space”. Een ruimte die ieder op kan zoeken en waar er zachte transformatie mogelijk is.

Dankjewel dames

Saren Swinnen
Isabelle Vermeiren

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?