Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Nieuwsbrief Focussen Leuven December 2016

Erkennen dat het nu is zoals het is
 
Blij zijn met het goeie nieuws van een vriendin. Je ontredderd voelen na een moeilijk gesprek. Angstig uitkijken naar een onderzoek. Geraakt zijn door een liefdevol bericht. Je bezwaard voelen door weeral slecht nieuws.
 
Focussen is opmerken hoe jij iets ervaart en dat erkennen.
Je erkent dat je het nu zo ervaart. Je doet er niks mee. Je blijft er met jouw aandacht bij. Je houdt het gezelschap zoals je een goeie vriend of vriendin gezelschap zou houden die jou iets komt vertellen.
Je oordeelt niet. Je geeft geen advies. Je staat open voor hoe het nu voelt. Je verwelkomt jouw beleving.
Je bent bij jouw ervaring en erkent dat het nu is zoals het is. Je voelt je verbonden met jezelf en hoe jij het leven ervaart.
 
In haar tekst “Drie sleutelaspecten van focussen” beschrijft Ann Weiser Cornell deze aanvaardende innerlijke aandacht. Later noemt ze deze focussende houding Self-in-Presence.
Self-in-Presence is het vermogen om bij elke ervaring die zich in jou aandient aanwezig te zijn en die te erkennen. Als je in Presence bent met jezelf, ben je nieuwsgierig en geduldig. Je leeft mee met jouw innerlijke wereld, zonder erin gevangen te geraken of ermee in het gevecht te gaan of een kant te kiezen.
 
Deze focushouding van Self-in-Presence biedt dus een alternatief, het toont een derde weg. Je hoeft niet overweldigd te worden door je gevoelens en ermee samen te vallen. Je hoeft ook niet je gevoelens weg te duwen of ervan te gaan lopen. Je kan met jouw aandacht aanwezig zijn bij en luisteren naar je beleving. Er is dus een Ik dat aanwezig is bij iets in jou en zo krijgt hoe jij je leven ervaart bestaansgrond.
 
Ik kan dus aanwezig zijn bij hoe blij of ontredderd of angstig of geraakt of bezwaard of… ik me voel. Ik kan zeggen: “ik merk dat ik me nu zus of zo voel” en de kracht van de erkenning van mijn beleving gewaarworden. 


Je kan inschrijven voor mijn workshops:

-          Voor wie minstens een focuscursus niveau 1 gevolgd heeft:

Workshopreeks focussen en creativiteit  op vrijdag 10/03/17 en 12/05/17 van 10.00-16.30u. Je kan inschrijven voor 1 of 2 dagen.

-          Voor wie minstens een focuscursus niveau 1 gevolgd heeft:

Open focusavonden  op woensdag 22/02/17 en 3/05/17 van 20.00-22.00u

-          Voor iedereen met interesse in schrijven:

Workshop schrijven en focussen  op vrijdag 19/05/17 van 10.00-16.30u

Uiteraard kan je ook nog steeds bij mij terecht voor individuele psychotherapie, supervisie en opleiding tot focustrainer en –therapeut.

Heb je een vraag i.v.m. focussen?  Laat het me weten en ik help je zo goed mogelijk verder.

Warme groeten en een mooie eindejaarsperiode,

Tine

Tine Swyngedouw
Psychologe-psychotherapeute
Focuscoördinator voor kinderen en volwassenen
Meugenslaan 13
3010 Kessel-Lo
0484/23.73.42
tine.swyngedouw@gmail.com
www.EFocusing.be

Voel je vrij om deze nieuwsbrief te delen met mensen die ook interesse hebben in focussen. 

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?