Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Een terugblik op de workshop Interactive Focusing van Masumi Maeda en Miho Yamamoto (mei 2015)

Dit is wat Gerke Verthriest me stuurde op mijn vraag iets te delen over de workshop:

“Dat we een vleugje Japan cadeau kregen: de mapjes met de Fuji erop of ‘De golf’ van Hosukai. De snoeperijtjes en de thee. De origami en de godinnenkaarten. De vriendelijkheid en de strengheid.

Dat we een heel goed opgebouwde workshop kregen. Van bekwame lesgeefsters. Met de nadruk op oefenen. Met extra’s zoals de ‘tapping touch’.

Dat de kleine groep het mogelijk maakte om heel intens te werken. En dat ook iedereen dat gedaan heeft.

Dat we het geluk hadden Barbara Dickinson uit New Jersey, USA in ons midden te hebben, met haar ervaring met allerlei vormen van focussen, met haar enthousiasme om focussen aan de m/v te brengen, met haar kennis van de focusingwereld.


Over de workshop:

Masumi beloofde ons wonderlijke ervaringen en, wat mij betreft, werd die belofte waargemaakt. ‘Interactive focusing’ is, in vergelijking met het ‘klassieke’ focussen, ‘anders’ omdat de relatie tussen focusser en focuspartner anders is.

Om te beginnen engageert de luisteraar zich om een empathisch antwoord te geven op mijn proces. Wanneer ik tot iets van een afronding kom, dan geeft de luisteraar mij feedback. Hij maakt contact met zijn body sense en verwoordt van daaruit, aan de hand van een beeld, een metafoor, een poëtische zin, wat volgens hem de essentie is van hoe één en ander door mij beleefd wordt. Op die manier voel ik me echt begrepen, gezien. En dat is een wonderlijke en helende ervaring.

Wat de luisteraar me geeft, kan exact datgene zijn wat ik op dat moment ervaar m.b.t. een bepaalde situatie. Het kan ook iets nieuws doen oplichten of iets benoemen dat ik nog niet kan vatten. Ik ga na hoe het bij mij binnenkomt, wat het bij mij raakt. En ik geef dat terug aan de luisteraar. Ik sla opnieuw een brug naar hem toe. Dat brengt bij mij een gevoel teweeg van diepe verbondenheid met elkaar.

Deze verbondenheid blijft behouden wanneer we de rollen omwisselen. Wat de luisteraar-als-focusser inbrengt, is datgene van zijn eigen materiaal dat door mijn ervaring op de één of andere manier geraakt werd. Er is dus niet alleen erkenning van mijn ervaring, er is ook een soort van herkenning. Dat brengt me bij een gevoel van verbondenheid met elke mens: op de één of andere manier delen wij, mensen, dezelfde worstelingen, dezelfde verlangens.

‘Interactive focusing’ gaat over verbinding en over compassion. Niet alleen de liefdevolle verbinding met mijn innerlijke wereld, maar ook de verbinding met de mens die naar me luistert en met alle mensen.

‘Interactive focusing’ beïnvloed mijn manier van aanwezig zijn bij andere mensen. Een manier die diepmenselijke ontmoetingen mogelijk maakt, niet alleen tijdens de focussessie.”

 

En van Kim Pipeleers kreeg ik deze feedback:

"Niet alleen heb ik diepe, wederkerige verbondenheid ervaren; ik heb ook geleerd hoe deze zorgzame verbondenheid tot stand komt. Een intense, betekenisvolle en helende ervaring".

"Als therapeute was ik op zoek naar een manier om beter in contact te komen met wat de ander bij mij doet ontstaan. Maar wat ik heb ontvangen gedurende deze interactieve focusing workshop is méér dan alleen een intense oefening in empathie. De ervaring dat mijn inleving in iemand anders, diep ontvangen en gevoeld wordt door deze persoon is zo krachtig dat het therapeutisch effect van het focussen op een persoonlijk thema haast lijkt te verbleken. Ik voel mij dankbaar en verbonden en ook een rijker mens".

 

We pauzeerden ook even op zaterdag om 13 u ter nagedachtenis aan Mary Hendricks, de vrouw van Gene Gendlin. Ze is onlangs overleden. Overal ter wereld waren er op zaterdag 30 mei 2015 zo’n herinneringsmomenten voor Mary. Barbara deelde met ons wie Mary voor haar is en zong een hymne. We maakten ook tijd voor een moment van stilte.


Bedankt aan Masumi en Miho en alle deelneemsters voor deze 3 dagen samen.

Het was meer dan de moeite.  Ik zorg graag voor een vervolg.

Tine Swyngedouw

 

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?