Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Lezing over "Living forward" Gendlinís erfenis als inspiratie voor psychotherapie en leven: het professioneel testament van Mia Leijssen
Mia Leijssen schrijft daarover:
‘Living forward’. Gendlin’s erfenis als inspiratie voor psychotherapie en leven. Deze lezing beschouw ik als mijn ‘professioneel testament’. Mia Leijssen 1 juni 2018. 
Abstract: Living forward verwijst naar het doorgaande levensproces, de drijvende 
kracht die het organisme aanzet tot voorwaarts leven, de moeilijk te definiëren levensstroom die werkzaam is in de natuur, in de mens, in het universum. 
De bijdrage is geordend vanuit vier vragen: 1. Wat kunnen we verstaan onder ‘living forward’? 2. Hoe kom je ermee in contact? 3. Hoe kan therapie dat contact faciliteren? 4. Zijn er nog meer mogelijkheden in contact met living forward dan we nu aanwenden? 
Daarbij worden vijf paradigmashiften geëxpliciteerd die aanwezig zijn in Gendlin’s werk. Zonder diepgaand verstaan van de cruciale verschuivingen die Gendlin in het therapielandschap introduceerde, kan de experiëntiële benadering en het focussen veel frustratie en weerstand oproepen. 
Tenslotte wordt verduidelijkt hoe respect voor living forward resulteert in een multicultureel existentieel welzijn model. Daarin is er erkenning voor de onlosmakelijke verbondenheid van lichamelijke, interpersoonlijke, intrapsychische en universele spirituele processen die menselijk bestaan kenmerken.
De volledige tekst is hier beschikbaar.

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?