Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Verslag World Day of Listening 21 oktober 2016 - Gent

Op 21 oktober 2016 werd wereldwijd de eerste ‘World Day of Listening’ georganiseerd. Na een mail van Greg Madison (en een reminder van Tine Swyngedouw J) nam ik, een beetje in een opwelling van het moment, begin september het initiatief om ook in Gent op die dag een publiek luisterevenement te organiseren. Ik vond de idee zo verfrissend en zo inspelend op de maatschappelijke actualiteit dat ik goesting kreeg om ook in Vlaanderen iets van die beweging in te zetten, zonder enige ambitie maar gewoon vanuit een geloof dat dit herwaarderen van het luisteren en het ‘luisteren in gemeenschap’ iets is wat we hard nodig hebben.

Onmiddellijk kwam de locatie van de stadshal van Gent in mij op: het is een ruime, open en toegankelijke en tegelijk geborgen en heel sfeervolle plek waar veel mensen voorbij komen, zowel mensen van hier als van elders in de wereld.

Ik vond uiteindelijk een groep van 12 luisteraars, een groot deel uit Focussen Vlaanderen maar ook anderen met een hart voor echt luisteren. Samen hebben we die hele vrijdagnamiddag  21 oktober tientallen mensen de gelegenheid gegeven om te ervaren hoe het is om echt te worden beluisterd.

 

Het werd een wonderlijke, gezegende namiddag. Een beetje koud maar zonnig en zo hartverwarmend. Mensen spraken tegen ons, in vreugde, in verdriet, hoopvol of juist van streek of al deze gevoelens samen. Mensen stapten wat dichterbij, stonden nieuwsgierig stil, anderen wandelden met een glimlach verder. Nog anderen wandelden haastig verder of hadden geen behoefte om iets te vertellen. Het was allemaal oké.

Sommigen wilden de kans wel nemen en waren verrast van wat ze allemaal vertelden, vaak ook heel nieuwe dingen. Er waren ook mensen die niet wilden gaan zitten maar toch wilden reageren op het evenement en vanaf dat punt ontstond onbedoeld maar spontaan toch een gesprek en een echte ontmoeting.

Opvallend veel voorbijgangers waren geïnteresseerd meer te weten over het wat en waarom van deze World Day of Listening en uitten hun dankbaarheid omdat we dit deden…en plots ontdekten ze dat ook daarin iets is om beluisterd te worden.

De luisteraars onderling zochten ook af en toe een luisterend oor bij elkaar, als het nodig was om even een eigen geraakt-zijn aandacht te geven.

En rondom dat alles was een lach op ieders gezicht en hing een sfeer van geluk en blijdschap dat dit aan het gebeuren was.  Maar vooral: ontroering bij elke echte ontmoeting.

 

Aan alle luisteraars nog een hartelijk dank. Els, Gwenda, Jasmine, Sam, Gerd, Jo, Lia, Bie, An, Jesse en Greet: het was wonderlijk en ook gewoon heel leuk om dit samen te doen! Ik heb er alvast lang van nagenoten.

We herhalen dit volgend jaar zeker in Gent en, wie weet, ook elders in Vlaanderen…?

 

Maaike Afschrift

 

 

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?