Focussen Vlaanderen
Contact maken met je beleving
Nieuws
Een weekend kinderfocussen in Breda, verslag van Tine Swyngedouw

Op 9 en 10 april was ik in Breda voor het 8ste Symposium KinderFocussen en de workshop “The inner child and the denied partial selves” van de Italiaanse kinderfocuscoördinator Emanuela Fonticoli.

Ik  volgde er de workshops “Ruimte maken” van Harriët Teeuw en “Worden wie je bent! Focussen met hoogbegaafde kinderen” van Ann Hartmans.

Ann vertelde hoe kinderen erbij willen horen en zich aanpassen om dat te bereiken en hoe hoogbegaafde kinderen dit nog meer doen. Als je hen vraagt naar hun talenten, naar wat ze graag doen, dan kunnen ze daar vaak niet meer op antwoorden. Om hen dan terug in contact te brengen met zichzelf laat ze hen een collage maken.

1.       Je bladert door tijdschriften en zoekt prentjes waar je blij van wordt. Het gaat dus niet om wat je allemaal wilt hebben maar gewoon waar je blij van wordt van binnen. Je handen prentjes laten uitknippen waar je een goed gevoel bij krijgt, zonder nadenken en zonder oordelen.

2.       Je lijmt die prentjes op een blad op de manier die jij fijn vindt. Er is geen goed of fout, zolang het klopt voor jou van binnen.

3.       Je staat focussend stil bij je collage. Wat raakt je? Springt er iets uit? Horen er dingen samen? Hoe voelt het in je lichaam, in jou van binnen als je naar dat prentje of naar je collage kijkt? Je laat het kind vertellen. Je luistert en spiegelt wat hij zegt.

4.       Je vraagt het kind of wat hij aan prentjes verzamelde en wat hij daarover vertelde misschien ook iets zegt over een talent van hem. Een talent dat hij wel al of nog niet ontwikkeld heeft. Iets in hem waar leven in zit, iets dat vooruit wilt. Zo komt het kind terug in contact met zichzelf en zijn talenten.

Op 30/05/16 kan je zelf de kracht van Creatief focussen met kinderen en volwassenen verder ontdekken. Deze workshop is een proevertje voor een reeks workshops “Focussen en creativiteit” die volgend academiejaar start.

Terug naar overzicht
Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Wachtwoord vergeten?